Minden, ami elsősegély...

Tanfolyamok az ország egész területén.
Szakanyagok, videok, tesztek, interaktív feladatok.
Az elsosegely.hu a nemzetközi iránymutatásokhoz igazodó szakmai oldal.

Kötések (vérző sebek)

A nyílt sérülések minden esetben steril sebfedést igényelnek. Tudományosan cáfolt az a nézet, mely szerint a sebeket szabadon kell hagyni (szellőztetni). A szabadon hagyott seb lassabban gyógyul és fokozódhat a fertőzésveszély!

Kisebb sebek fedésére leggyakrabban sebtapaszt alkalmaznak, amely sajnos nem alkalmas sebellátásra! Először is tisztázandó a sebtapasz és a ragtapasz fogalma! A sebtapasz kisebb, sebfedő felülettel és ragasztóanyaggal ellátott egészségügyi termék. Fontos tudni róla, hogy nem steril és keskenyebbik széle nem rögzül teljesen a bőrhöz, így szabad bejutási kaput biztosít a kórokozók számára. A ragtapasz sebfedő nélküli, egyik felén csak ragasztófelülettel bíró, kötésrögzítő eszköz. A szigetkötszer steril, a sebfedőt minden oldalról kellőképpen rögzítő ragasztófelülettel ellátott kötszer. 

Fedőkötés

Valamennyi nyílt sérülés, így a vérzés, égés és marás esetén igen nagy a fertőzésveszély. Ennek megelőzése érdekében fertőtlenítőt szükséges használni, illetve fedőkötést készíteni. A fedőkötés készítéséhez alap esetben egy sebfedőre (pl. mull-lap) és egy rögzítőre (pl. mullpólya) szükséges. Egyes kötszereknél, az ún. gyorskötözőknél a sebfedő és a kötésrögzítő egybe épített. 

1

1. Fertőtlenítést követően a sebre helyezzen megfelelő méretű, steril sebfedőt.

Lapozzon a kép szélén lévő nyilakkal!

Ellenőrizze, hogy a kötés nem lett-e túl szoros! A keringés könnyen ellenőrizhető végtag esetén, a kötözött testrész körmét megnyomja óvatosan, az ennek hatására elfehéredik. Ha 2-3 másodpercen belül visszanyeri rózsaszín színét a keringés megfelelő.

Nyomókötés

Nyomókötés erősebb vérzések ellátására alkalmazandó.

1. Direkt nyomás

1. Ne felejtse! Az erős vérzés legegyszerűbben direkt nyomással kontrollálható!
Akkor alkalmazzon nyomókötést, ha 1) megfelelő gyakorlata van, 2) rendelkezésre áll megfelelő kötszer. 

Lapozzon a kép szélén lévő nyilakkal!

Ellenőrizze, hogy a kötés nem lett-e túl szoros!
Az átvérzett kötést ne vegye le! Készítsen arra újabbat!
Ne alkalmazzon nyomókötést nyaki sérülés esetén!

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a laikusok, gyakorlat hiányában  túl laza nyomókötést készítenek, amely gyakran átvérzik. Ez esetben az erre készített újabb pólyamenet sem fog kellő nyomást biztosítani. Ilyenkor a fenti iránymutatással ellentétben, javasolják az eredeti rögzítés eltávolítását és újabb készítését. Jelen álláspont oktatása megkérdőjelezhető, vélhetően a laikus, kevés gyakorlattal rendelkező hallgatókat megtéveszti (összezavarja)!

Szorítókötés

A szorítókötés alkalmazását mellőzze! A vénák elszorításával a kivérzés folyamatát segíti elő, vérzéscsillapító hatása csekély. A nemzetközi szakirodalomban tourniquet néven elterjedt szorítókötést elsősorban a katonai ellátásban javasolják, emellett végtagamputáció esetén lehet indokolt. Ismét hangsúlyoznánk, hogy szorítókötés alkalmazását laikusok körében nem javasoljuk!

Érszorító (tourniquet)

Az érszorítók alkalmazása az ókorig nyúlik vissza, katonai felhasználásuk széles körben elterjedt. A laikus segélynyújtók általi alkalmazásukat a legfrissebb ajánlások tartalmazzák, hangsúlyt fektetve a megfelelő oktatásra.

Az érszorító a végtag körkörös szorításával, az izmok összenyomásával képes elzárni mind a véna, mind az artéria útját. Jelentőségük életveszélyes vérzés esetén vitathatatlan, a legutóbbi vizsgálatok alapján az idegrendszeri károsodás lehetősége normális körülmények között csekély. 

1. Helyezze az érs

1. Helyezze az érszorítót a seb fölé, attól kb. 5-7 cm távolságra a szív irányába!

Lapozzon a kép szélén lévő nyilakkal!

Sapkakötés

A fejsérülések ellátására sapkakötést használandó.

1. Fertőtlenítést követően a sebre helyezzen sebfedőt!

1. Fertőtlenítést követően a sebre helyezzen sebfedőt!

Lapozzon a kép szélén lévő nyilakkal!

Amennyiben a kötözésekhez mullpólya nem áll rendelkezésre, használhat háromszögletű kendőt vagy bármilyen egyéb textíliát.

Bőrbe fúródott idegentest rögzítése / nyílt törés ellátása

1. Bőrbe fúródott idegentest

1. Bőrbe fúródott idegentest vagy a végtag nyílt törése esetén a seb környékét fertőtlenítse!

Lapozzon a kép szélén lévő nyilakkal!

Nyaki vérzés ellátása

A nyaki sebek ellátására kiválóan alkalmas az ún. izraeli kötszer.

1.

1. Ha van rá lehetőség fertőtlenítse a sebet! Helyezze a kötszer sebfedő részét a sebre, majd az ellentétes hónaljnál átvezetve rögzítse a pólyamenetet a rögzítőkapocsban!

Lapozzon a kép szélén lévő nyilakkal!