Minden, ami elsősegély...

Tanfolyamok az ország egész területén.
Szakanyagok, videok, tesztek, interaktív feladatok.
Az elsosegely.hu a nemzetközi iránymutatásokhoz igazodó szakmai oldal.

Mellkasi fájdalom

4zpT1RKOiMKA8UVBPxJPWox8foRSoBC4ybxCa3IL.jpeg

A hazai lakosság 54%-a szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a stressz a fő kiváltók. A szív a keringési rendszer központi szerve, amelynek feladata a szervezetben zajló vérkeringés fenntartása. Ehhez saját ingerképző rendszerrel, illetve érhálózattal rendelkezik. A szívet vérrel ellátó ereket koszorúereknek nevezzük, melyeknek megbetegedése súlyos következményekkel járhat. A szív saját vérellátását biztosító erek, a koszorúerek beszűkülése (angina pectoris), illetve elzáródása (infarktus) hasonló tünetekkel jár, a két kórkép megkülönböztetése nem laikus feladata. Az ismert anginás beteg tünetei leggyakrabban fizikai terhelés, illetve stressz következtében jelentkeznek, a tünetek gyógyszer alkalmazását követően néhány percen belül megszűnnek. 

Tünetek:

A szív eredetű mellkasi fájdalom tünetei:

  • Fájdalom a mellkasban (2), amely átterjedhet a felső végtagokra, az állkapocsra (2), a nyakra (1) és a hátra (1).
  • Jelentkezhet légszomj (1,2), fáradtság (2), mellkasi nyomásérzés (1), szédülés (1), verejtékezés (1).
  • Nők esetében az előzőektől eltérő tünetek is jelentkezhetnek, így pl.: hányinger (1), illetve hasi fájdalom (1). 

Ellátás:

1. Nyugtassa meg és helyezze nyugalomba!

2. Kérdezzen rá ismert betegségére!

3. Infarktus esetén hívjon mielőbb mentőt (112)!

További teendők:

Ha a bajbajutott ingerekre nem reagál vizsgálja meg a légzését! Eszméletlen betegnek biztosítson szabad légutat stabil oldalfektetéssel. Légzés hiányában kezdjen újraélesztést! 

Angina pectoris alkalmával, ha a segélynyújtó rendelkezik ilyen irányú képzettséggel ő maga is adagolhatja a nitrát alapú gyógyszert (3). 

Infarktus gyanúja esetén alkalmazható Aspirin (150-300 mg), orális úton, amennyiben az érintett nem allergiás rá (3,5).

Kis valószínűséggel alakulhat ki szövődményként súlyos allergiás reakció vagy vérzés (5). Ne adjon aszpirint, amennyiben ismert aszpirin érzékeny, súlyos asztmában szenved vagy gyomor-bélrendszeri vérzéssel küzd (5).

Meglazítható a bajbajutott ruházata, biztosítható friss levegő (4). Képesítés függvényében oxigén is adagolható, figyelembe véve az adott ország törvényeit (3). 

Szerző:

Szerző: Pávó Mihály, szakmai lektor: Marsi Zoltán

Források:

1. Mayoclinic
2. SJA
3. IFRC
4. EOKTA
5. ERC 2021

- Nikolaou NI and Arntz H-R, Bellou: European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015,Section 8. Initial management of acute coronary syndromes in Resuscitation. 95, 264–277, 2015.
- Zideman DA, De Buck Emmy DJ and Singletary Eunice M. et al: European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015, Section 9. First aid in Resuscitation. 95, 278–287, 2015.