Minden, ami elsősegély...

Tanfolyamok az ország egész területén.
Szakanyagok, videok, tesztek, interaktív feladatok.
Az elsosegely.hu a nemzetközi iránymutatásokhoz igazodó szakmai oldal.

Szakmai iránymutatások

Elsősegélynyújtási irányelvek

A laikus elsősegélynyújtás egy dinamikusan fejlődő tudomány, mely időről időre megújul. A változásokat többféle tényező is indokolja, ezek közül a két legfontosabb 1) a tudományos vizsgálatok eredményei, 2) az oktatási kivitelezhetőség.

1. a tudományos vizsgálatok eredménye - az egyes ellátási lépések eredményességét tudományosan vizsgálják, ezen következtetések indokolttá tehetik a korábban leírtak módosítását.

2. a minél egyszerűbb elsajátíthatóság - fontos szempont, hogy az adott ellátási lépés minél egyszerűbben megtanulható legyen, gyakorlati kivitelezése ne ütközzön akadályokba.

 

Tudományos vizsgálatok

Meglepő módon a legtöbb segélynyújtási iránymutatás még nem esett át - vagy nem kellőképpen - szakmai vizsgálaton, így sok esetben csak következtetnek annak eredményességéről.  Az európai egészségügyi iránymutatásokat egy nemzetközi szabvány alapján minősítik, melyek összegyűjtésével a Scottish Intercollegiate Guidelines Network foglalkozik. A szabvány értelmében az egészségügyi - így a laikus segélynyújtási - beavatkozásokat 4 csoportba sorolják:

A - tudományosan vizsgált,  bizonyított az eljárás hatékonysága bizonyított
B - tudományosan vizsgált, az eljárás hatékonysága valószínűsíthető
C - tudományosan vizsgált, az eljárás hatékonysága nem egyértelmű
D- tudományosan vizsgált, az eljárás hatékonysága nem bizonyított, további vizsgálatok indokoltak

A legtöbb tudományos vizsgálat az alapszintű újraélesztés témaköréhez kapcsolódik, ennek köszönhető, hogy az ehhez kapcsolódó iránymutatás a legkevésbé vitatott.

 

Oktatási szempontok

Az elsősegélynyújtási lépések meghatározásakor igen fontos szempont, hogy könnyen elsajátíthatók legyenek. Ezzel magyarázható az, hogy egyes iránymutatások egyre egyszerűbb beavatkozásokat várnak el, az ellátás lépéseit próbálják radikálisan csökkenteni. Komoly problémát jelent, hogy sok esetben a gyakorlati oktatás szerény, illetve a készségszintű elsajátítás rendszeres gyakorlatot igényel. Elég, ha arra gondol, hogy az újraélesztés technikáját a tudományos vizsgálatok alapján 6 havonta kellene ismételni.

A legegyszerűbb elvárások csupán a veszélyhelyzet felismerését, a biztonság megteremtését és a segélyhívást várják el, míg az elméleti és gyakorlati képzésben résztvevőknél egy-egy kulcsfontosságú, életmentő beavatkozás is elvárt pl.: légútbiztosítás (eszméletlen), direkt nyomás (vérzés), hűtés (kisebb égés). Egyre inkább elfogadott, hogy bonyolultabb beavatkozások csak azon laikusoktól várhatók el, akik baleset-szimulációs módszerrel - azaz közel élethűen megrendezett szituációkban - gyakorolták az ellátásokat. 

Érvényes iránymutatások

A hazai (európai) elsősegély-oktatás terén két, érvényes iránymutatásból érdemes kiindulni.

1. International first aid, resuscitation and education guidelines 2020

(Nemzetközi Vöröskereszt, Nemzetközi elsősegélynyújtási, újraélesztési és oktatási iránymutatás 2020)

2. Újraélesztés ajánlás 2021

(European Resuscitatios Council és Magyar Resuscitatios Társaság

A honlapunkon található információk a fenti két iránymutatás mellett figyelembe veszi az Országos Mentőszolgálat és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat ajánlásait is.

A nemzetközi szervezetek ellátási és oktatási javaslatai közül figyelmet érdemelnek a szakmai szervezeteknél bemutatásra kerülő szervezetek.

Az említett ajánlásoktól való eltérés nem csak indokolatlan, hanem felelőtlenség is!

Minden elsőegély-oktatással foglalkozó szervezet alapcélkitűzésének kell lennie az egységes iránymutatások átadása, ezzel csökkentve a laikusok körében kialakuló bizonytalanságot.

Szakmai szervezetek

European Resuscitation Council (ERC)

A szervezet megalapítása és első tudományos ülése 1988-ban valósult meg. A 20 alapító tag célkitűzése az egységes európai újraélesztési iránymutatás megalkotása volt. A kezdeményezéshez több mint 30 ország csatlakozott, első tudományos folyóiratuk 1991-ben jelent meg. Első, egységesített, nemzetközi iránymutatásukat 1992-ben adták ki. 2000 óta iránymutatásaikat öt évente frissítik. A megújítás során figyelembe veszik a tudományos eredményeket, valamint oktatásmódszertani megfontolásokat. A 2015-os iránymutatás alapszintű elsősegélynyújtási és oktatásmódszertani ajánlásokat is megfogalmazott. 2020-ban a COVID-19 pandémia miatt az ajánlás frissülése elmaradt.

Honlapjuk>>

 

International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC)

A Nemzetközi Vöröskereszt (International Committee of the Red Cross, rövidítése ICRC) alapítása (1863) a svájci származású Jean Henri Dunant nevéhez fűződik, akinek az alapvető célkitűzése a fegyveres konfliktusok áldozatainak ellátása és segélyezése volt. Működésük legelső mérföldköve a Genfi Egyezmény (1864) elfogadtatása volt, mely a háborús sebesültek megkülönböztetés nélküli megsegítését rögzíti. Napjainkra az egyezmény számos ponttal egészült ki (többek közt a hadifoglyok védelmével). A szervezet hét alapelve: pártatlanság, semlegesség, függetlenség, emberiesség, egyetemesség, egység és önkéntesség.

Napjainkban a világ 187 országában több tízmillió önkéntes segíti a Vöröskereszt, Vörösfélhold, vagy Vörös Kristály szervezetek működését. A humanitárius tevékenység mellett jelentős szerepet vállalnak az elsősegély-oktatás terén. Legutoljára 2016-ban adták ki a tudományos eredményeken alapuló elsősegélynyújtási iránymutatásukat. 

IFRC honlap>> , fontosabb nemzeti szervezetek: MagyarországAmerikai Egyesült ÁllamokAusztriaEgyesült Királyság, FranciaországKanada, Németország, Olaszország, Spanyolország

 

Mayo Clinic

A Mayo Clinic története az ipari forradalom első éveire nyúlik vissza, amikor két bevándorló - Dr. William Worrall Mayo és Alfred Moes nővér - különböző utakon haladt Rochester (New York) felé. Mayo Angliából, Moes nővér Luxemburgból vándorolt az Egyesült Államokba. Egy tornádó okozta pusztításnak köszönhető, hogy a sérültek ápolása kapcsán a szerzetesrendi nővér és Mayo doktor összetalálkozott. Ez a találkozás alapozta meg a a Mayo Klinika későbbi megalakítását, amely már az első világháború alatt jelentős újításokat ért el. A W.W. Mayo fiai (Will és Charlie Mayo) által létrehozott nonprofit klinika jelentős eredményeket ért el a betegellátás, a kutatás és az oktatás terén.

A nonprofit orvosi akadémia jelenleg több mint 4500 orvost és közel 60 ezer más dolgozót foglalkozat, az Egyesült Államok három egyetemén. 3 ezer főállású kutatójával, évi közel 700 millió dollárnyi kutatási kerettel a világ egyik legelismertebb szervezete. Kimagasló eredményeket értek el a speciális esetek kezelésében, nem meglepő, hogy a világ minden tájáról érkeznek betegek. 

Honlapjuk>>

 

NOLS 

Egy nonprofit, nemzetközi túravezetőképző szervezet. Több, mint 30 éve foglalkozik elsősegély-oktatással, melyek elsődlegesen a túrázás során bekövetkező sérülések és belgyógyászati kórképek kezelésére fókuszál. Segélynyújtói képzései során jelentős hangsúlyt fektet a tudományos bizonyítékokon alapuló ellátási sorokra és a szimulációs oktatásra.

Honlapjuk>>

 

St. John Ambulance (SJA)

Az 1887-ben alakult szervezet székhelye az Egyesült Királyság, napjainkra több mint 40 országban van képviseletük. Alapcélkitűzésük az elsősegély-ismeretek oktatása, illetve a sürgősségi ellátás. Az egyes országok vallásához, törvényeihez illeszkedve a nemzeti szervezetek működésében némi eltérést látható. Tevékenységük önkénteseken alapul, akiknek a száma világviszonylatban meghaladja a félmilliót. 

A szervezet oktat iskolákban, munkahelyeken, különböző fiataloknak szóló tevékenységeket szerveznek (már öt éves kortól!), elsősegély-felszerelést biztosítanak és jelentős közösségi szerepvállalást végeznek. Honlapjukon számtalan szakmai anyagot, kampány filmet, tesztet, aktuálist hírt találhatunk. Természetesen a mobilos alkalmazás sem maradhat el.

Központi honlapjuk>>, az egyes szervezetek honlapjai Ausztrália, Hong Kong, Kenya

 

WebMD

Az amerikai vállalat az emberi egészségre és jólétre vonatkozó hírek és információk online kiadójaként ismert. Az oldalnak 2020-ban félmilliárd látogatója volt, havi több mint 229 millió oldalmegtekintéssel. A világ leismertebb egészségügyi információs portálja számos szolgáltatást kínál magánszemélyeknek és orvosoknak. Működési költségének egy része reklám bevételekből származik. 

Honlapjuk>>

 

Wilderness Medicine Society (WMC)

A szervezet megalakításának ötlete 1983-ban született meg. Napjainkban évi két konferencia, tudományos kutatások és ezekre alapuló iránymutatások megalkotása, valamint fülvizsgálata tartozik legfotosabb tevékenységük közé. Nyomtatott és online kiadványok, tantermi, terepi és e-learning képzések elsősorban az Egyesült Államokban, de szép ütemben zajlik nemzetközi terjeszkedésük. Fő célkitűzésük a tudományos ismereteken alapuló, vadonban történő humán-egészségügyi eljárások fejlesztése. 

Honlapjuk>>