Minden, ami elsősegély...

Tanfolyamok az ország egész területén.
Szakanyagok, videok, tesztek, interaktív feladatok.
Az elsosegely.hu a nemzetközi iránymutatásokhoz igazodó szakmai oldal.

Újraélesztés (gyermek)

Feltöltés alatt...

Ez a cikk még nincs kész!

Látogasson vissza később!

Sok gyermek újraélesztése nem történik meg időben, mert az ellátók félnek, hogy ártanak a gyermeknek, lévén nem kaptak külön képzést gyermek újraélesztésből. Ez a félelem alaptalan: sokkal fontosabb, hogy bátran használja a felnőtt BLS algoritmust (újraélesztés lépéseit) gyermekek esetében (is), mintsem, hogy semmit se tegyen. Az oktatás hatékonysága és az egyszerűség érdekében, laikusoknak eszméletlen, nem normálisan légző gyermek ellátására a felnőtt BLS algoritmust alkalmazza. (1)

A felnőtt újraélesztés lépéseinek néhány módosításával azonban, a gyermek újraélesztések hatékonysága eredményesebb lehet. (1) Azon elsősegélynyújtóknak, akik hivatásuk kapcsán gyermekekkel foglalkoznak (pl. tanárok, védőnők, úszómesterek) érdemes megtanulnia a felnőtt BLS módosítását is. (1) Az alábbiakban ezen kisebb módosításokkal kiegészített eljárás kerül bemutatásra.

Azon segélynyújtók, akik felnőtt BLS képzést, vagy csak mellkaskompressziós képzést kaptak, és nem rendelkeznek speciális gyermek BLS képzettséggel, továbbra is használhatják a felnőtteknél tanultakat gyermek újraélesztés esetén is. (1)

A felnőtt újraélesztési ajánlás biztonsággal használható eszméletlen, nem normálisan légző gyermekek esetében is. (1)

Gyermekeknél a keringésmegállás száma kifejezetten ritka. A kisszámú esetek hátterében leggyakrabban légúti idegentest vagy baleset okozza a légzés- és keringésmegállást. (4)

A gyermek újraélesztés lépései (Basic Life Support - BLS) az ERC 2015 irányelvei alapján

0. Biztonság

Győződjön meg a saját, a jelenlévők és a bajbajutott biztonságáról!

1. Szólítsa meg, és ezzel egy időben stimulálja a gyermeket!

A stimulálás módja laikusok számára nem került meghatározásra. Elfogadott javaslat, hogy alkalmazzon enyhe fájdalomingert pl.: szorítsa meg a gyermek vállait.(4,5)

Kerülje a felnőtteknél alkalmazandó megrázást! (4,5)

Ha a bajbajutott reagál, az általános betegvizsgálat szabályait kövesse!

Ha a bajbajutott NEM reagál kiáltson segítségért! (ld. 2. pont).

COVID-19 protokoll: takarja a bajbajutott légzőnyílásait egy kendővel! (2)

2. Kiáltson segítségért!

A felnőtt újraélesztési protokollal (2015, 2021) ellentében csecsemő és gyermek újraélesztés során a segítségért kiáltás pont megmaradt. (1)

Ha másik segélynyújtó is van a helyszínen haladéktalanul hívjon mentőt! (1,4)

3. Vizsgálja a légzést!

Egyik kezét helyezze a gyermek homlokára és óvatosan hajtsa hátra a fejét! Ezzel párhuzamosan az ujjai hegyével emelje előre a gyermek állcsontját. (1,2)

Ne nyomja a lágyrészeket az állcsont alatt, mivel ez elzárhatja a légutakat! Ez különösen csecsemők esetén fontos! (1)

Fülét tegye a gyermek orra elé, így hallja a légzőmozgásokat, érzi arcán, illetve szemével figyelje a mellkas mozgását! Ezt a vizsgálatot hármas érzékelésnek hívjuk (érzem, látom, hallom). A vizsgálatot 10 másodpercig végezze! Ha ez idő alatt nincs minimum két légzőmozgás hívjon vagy hívasson haladéktalanul mentőt!

Abban az esetben, ha fennáll a légúti akadály gyanúja (pl. a sérült az étteremben fekszik), keressen légúti akadályt!

A pulzus tapintásával (pl.: nyaki ütőér / a. carotis) a keringésmegállás nem ítélhető meg biztonsággal. (1)

A keringésmegállások kb. 40%-ában jelentkezik ún. agonális légzés ("gaspolás", terminális légzés). (1) 
Ennek jelei: hangos, horkoló, látványosan ritka légvétel. 
Ez jelentősen megnehezíti a légzéshiány megállapítását, az újraélesztés oktatások során lehetőség szerint fel kell rá hívni a tanulók figelmét! (1)

Gaspolás gyermekeknél is előfordulhat. (1)

Görcstevékenység esetén is gondolni kell a keringésmegállás lehetőségére! (1)

COVID-19 protokoll: Ne hajoljon a beteg légzőnyílása közelébe! (2)
Távolabbról vizsgálja a mellkas mozgását! 
Helyezze a tenyerét a bajbajutott hasára, így vizsgálja a légzését! 

4. Végezzen 5 befújást!

Óvatosan hajtsa enyhén hátra a gyermek fejét az áll előre emelésével! (1,2)

Hüvelyk és mutatóujjával csípje össze a gyermek orráran lágyrészeit, így elzárva az orrnyílást. (1,2)

Vegyen egy normál légvételnyi levegőt, ajkait helyezze légmentesen a gyermek ajkaira, majd folymatos, egyenletes kifújással lélegezze ki a levegőt! A befújás kb. 1 másodpercet vegen igénybe. A befújást követően feét fordítsa a gyermek mellkasa felé, figyelje a mellkasa süllyedését és vegyen újabb légvételt. Ezután ismételje meg a befújást! (1,2)

Gyermek újraélesztésnél fontos a szájból szájba lélegeztetés alkalmazása, hiszen ebben a korcsoportban a legtöbb keringésmegállás légzési elégtelenségre vezethető vissza. (1) 

Amennyiben a befújás nem hatékon, fennáll a légútelzáródás lehetősége. Nyissa ki a gyermek száját, tekintsen bele. Ha a légúti idegentest jól látható és egyetlen mozdulattal eltávolítható távolítsa azt el! (1)
Ne nyúljon vakon a gyermek szájába! (1)

COVID-19 protokoll:  (Csecsemő), gyermek és (rokon/egyháztartásban élő) esetén továbbra is javasolt a befújásos lélegeztetés. (3)
Feltételezve, hogy az esetleges fertőzés kisebb kockzattal jár, mint a gyermek elvesztése. 

5. Végezzen 15 mellkasi lenyomást!

Gyermekeknél minden életkorban a szegycsont alsó felét kell komprimálni. A kompressziót legalább a mellkasi átmérőjének egyharmadáig kell végezni (kb. 5 cm). (1)

A lenyomásokat végezheti két ujjal, egy tenyérrel, vagy két kézzel, amelyik a legkényelmesebb.

Egy kezes technika esetén egyik tenyerének kéztői részét helyezze a szegycsontra, másik kezével fogja a gyermek fejét, átjárható légutat biztosítva a fej enyhe hátra hajtásával. (1)

Két kezes technika esetén kezeit összekulcsolva, a felnőtt újraélesztési technikának megfelelően végezze a lenyomásokat. (1,4)

Teljesen engedje fel a mellkast a lenyomás után, és törekedjen a 100 – 120 / perces frekvenciára. (1,2)

A lenyomások alatt egyik tenyerét helyezze a gyermek homlokára, így rögzítve fejét (1,2).

A lenyomásokat szilárd felületen végezze! (1)

2021 előtt laikusoknak 30, professzionális segélynyújtóknak 15 mellkasi lenyomást javasoltak. A 2021-es iránymutatás egységesen 15 lenyomást javasol. (4)

 

6. Segélyhívás

Amennyiben a segítségért kiáltás (3. pont) során nem érkezett segítség és még nem történt meg a mentőhívás, továbbá egyedül van a helyszínen 1 perc elteltével szakítsa meg az újraélesztést (a lehető legrövidebb időre) és hívjon segítséget (112)! (1,2)

 

7. Folytassa az újraélesztést!

15 mellkasi lenyomást 2 befújás kövessen. 15:2 (1,2)

Az újraélesztés az alábbi esetekben fejezhető be:

  1. Megérkeztek a mentők (2)
  2. A keringés jelei tapasztalhatók (2)
  3. A segélynyújtó kifáradt (2)

 

Defibrillátor használata

A külső automata/félautomata defibrilltorok (AED) biztonságos és megbízható eszközöknek bizonyultak olyan laikusok kezében is, akik egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig tanultak újraélesztést. AED használattal megvalósítható a korai defibrillálás még a mentő kiérkezése előtt. Segélynyújtóknak javasolt a folyamatos mellkasi kompresszió kivitelezése (a lehető legrövidebb megszakítással) az AED felhelyezése alatt is.

A legtöbb AED 8 éves kor felett alkalmazható. 8 éves kor ALATT speciális gyermek elektróda használata javasolt – amennyiben az rendelkezésre áll. (1)

Ha 1 és 8 éves kor közötti gyermeknél csak felnőtt elektróda áll rendelkezésre azt a felnőtt ábrának megfelelően helyezze a gyermek mellkasára. (1)

Ha rendelkezésre áll gyermek elektróda az ábrának megfelelően, általában a mellkas közepére és a lapockák közé helyezze fel.

1 éves kor alatti AED használatra kevés tapasztalat áll rendelkezésre, de használatuk elfogadható – amennyiben nincs más lehetőség.(1)

Egyéb

Szülői jelenlét, nem szülő által végzett újraélesztés alatt

Több nyugati társadalomban a szülők többsége jelen szeretne lenni az újraélesztési kísérlet alatt. Azok a családok, akik jelen lehetnek a gyermek újraélesztése alatt, könnyebben tudják feldolgozni a gyermek halálát. Az újraélesztés alatti szülői jelenlét pozitív hatását különböző országokban vizsgálták, és valószínűleg nem lehet egész Európára általánosítani az etikai és kulturális különbségek miatt. (1)

Szerző: