Minden, ami elsősegély...

Tanfolyamok az ország egész területén.
Szakanyagok, videok, tesztek, interaktív feladatok.
Az elsosegely.hu a nemzetközi iránymutatásokhoz igazodó szakmai oldal.

Cukorbetegség

shutterstock_327441356.jpg

A cukorbetegség (diabetes mellitus) egy olyan anyagcsere-betegség, amelyet a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonjának termelődési hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) okoz. A betegségnek több típusa ismert, ezek közül a 2-es típusú megfelelő életmóddal megelőzhető. Ez azért bír jelentőséggel, mert a 2-es típusú cukorbetegség népbetegségnek számít, hazánkban az ismert betegek száma meghaladja a 700 ezret, a feltételezetteké a másfél milliót közelíti meg. Világszerte 442 millió felnőtt szenved cukorbetegségben, vagyis 11 emberből egy (1). A cukorbetegség megelőzése, korai felismerése és megfelelő kezelése kulcsfontosságú. A betegség hatására jelentősen károsodnak az érfalak, ez növeli a szív- és érrendszeri betegségek, így az infarktus és az agyi érkatasztrófa kialakulásának esélyét. 

A cukorbetegség típusai

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere bizonyos sejteket nem ismer fel, idegen, veszélyes sejteknek nézi, és védekezésképp elpusztítja őket. Ebben az esetben teljes inzulinhiány lép fel, mivel az immunrendszer megakadályozza az inzulin termelődését. Ebből adódóan a sejtek nem jutnak kellő mennyiségű cukorhoz. Ez a típusú diabétesz bármilyen életkorban kialakulhat, de jellemzően gyerek- vagy fiatalkorban jelentkeznek az első tünetek. Ezek a betegek általában soványak. A betegség tünetei általában gyorsan alakulnak ki, és a betegség egyetlen kezelési módja a folyamatos inzulinpótlás. Ha a beteget nem kezelik időben, illetve rossz ellátást kap, súlyos esetben egy életveszélyes állapot, a ketoacidózisos kóma alakulhat ki. Gyakran előfordul, hogy a gyors kialakulás miatt csak elég későn, a kóma következtében ismerik fel a betegséget.

A 2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha valakinek az inzulinszintje tartósan magas. Ezt általában a rossz, magas cukortartalmú étrend okozza. Ekkor a szervezet a vércukor szintentartásának érdekében egyre több és több inzulint termel. Az agy érzékeli, hogy a vérben túl sok a cukor, ezért a hasnyálmirigyet további inzulintermelésre utasítja, ám a sejtek egyre jobban és jobban ellenállnak ezeknek a hormonoknak. Egy pont után a hasnyálmirigy összeomlik, és kialakulnak a betegség következményei: vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia, ezeken kívül pedig ennek a betegségnek a rovására írható a várható élettartam jelentős (10-15 éves) rövidülése. A diabétesz 2-es típusa főleg a középkorú, idősebb embereket veszélyezteti, de mivel az elhízás napjainkban a fiatalabb generációknál alakul ki, ezért náluk is egyre gyakoribbak a megbetegedések. Jellemző tünetek az elhízás és a magas vérnyomás, melyek lassan alakulnak ki.

A cukorbetegség harmadik fajtája a terhességi diabétesz. Ez várandós nőknél jelentkezik, általában a terhesség harmadik harmadában, és  leggyakrabban a terhesség végével általában el is múlik. Ezért a betegségért nem a hasnyálmirigy, hanem a méhlepény által termelt hormonok a felelősek, ezek ugyanis inzulinellenes hatással bírnak. A kezelés ilyenkor lehet diéta vagy inzulinpótlás, de a terhes nők sosem szedhetnek vércukorserkentő és inzulin hatásnövelő tablettákat. A terhességi diabétesz rizikófaktorai:

 • ha a családban van 2-es típusú diabéteszes ember,
 • az idős nőket jobban veszélyezteti ez a betegség, mint a fiatalokat,
 • túlsúlyosság,
 • ha már volt ilyen diabétesze előző terhesség alatt,
 • terhesség ideje alatti dohányzás.

Megfelelő vércukorszint

Egészséges ember esetén a normál vércukorszint 4-7 mmol/l. Éhgyomorra mért vércukorérték 6 mmol/l alatti, étkezés után nem lehet több, mint 7 mmol/l. Cukorbeteg gyermeknél tágabb határ a megengedett, általában a 3,6-10 mmol/l vércukorérték az elfogadott.

4 mmol/l alat alacsony vércukorszintről, hipoglikémiáról beszélünk.

7 mmol/l felett magas vércukorszintről, hiperglikémiáról.

Laikus elsősegélynyújtóként leggyakrabban olyan cukorbeteggel találkozhat, akinek a vércukorszintje lecsökken (tehát hipoglikémiás állapotba kerül). A gyógyszerrel kezelt diabéteszesek vércukor-egyensúlyi értéke könnyen felborulhat, ha

 • nem megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasztott,
 • megbetegedett,
 • lázas,
 • hasmenése van,
 • fokozott munkavégzés,
 • stressz,
 • fájdalom

miatt. Ez bárhol, bármikor, nagyon gyorsan lejátszódhat.

A lecsökkent vércukorszintről rövid időn belül (akár 5-15 perc) is kialakulhat és életveszélyes állapotot idézhet elő. 

Tünetek (ALACSONY vércukorszint):

 • verejtékezés (1,3),
 • hűvös, nyirkos bőr (1,3),
 • gyengeség (1,3),
 • ájulás (1,3),
 • éhség (1,3),
 • álmosság (1),
 • nyugtalanság (1),
 • részegséghez hasonlító agresszió (1),
 • fejfájás (1),
 • szapora pulzus (1,3),
 • izomremegés (1,3),
 • zavartság (3),
 • nehézkes válaszreakciók (1,3).

Ellátás (ALACSONY vércukorszint):

Ültesse le a beteget (1,3)!

Pótolja a szervezet cukorszükségletét (1,3)!

Ha a beteg MAGÁNÁL van, nyelése MEGFELELŐ, adjon szájon át bármilyen cukortartalmú ételt, elsődlegesen szőlőcukor (glükóz) tablettát, 15-20 grammot (1)! Amennyiben nem áll rendelkezésre szőlőcukor helyettesítheti pl: édesség, gyümölcslé (150 ml ((3)) stb. (1)

Ha 15 perc elteltével sem javult a beteg állapota ismételje meg a cukorpótlást (1)!

Ha a beteg NINCS megánál (3) vagy nyelése NEHEZÍTETT, ne tegyen a szájába semmit!

Eszméletvesztés esetén légútbiztosítás indokolt.

Mielőbbi mentőhívás (112)!

Állapotának nyomon követése, lehűlés elleni védelem.

Tünetek (MAGAS vércukorszint):

 • meleg, száraz bőr (3),
 • szapora pulzus (3),
 • gyümölcsös, édes lehelet (3),
 • túlzott szomjúság (3),
 • álmosság (3).

Ellátás (MAGAS vércukorszint):

Helyezze nyugalomba a beteget!

Hívjon mielőbb mentőt (112) (3)!

Kísérje figyelemmel az állapotát (3)!

Eszméletvesztés esetén légútbiztosítás indokolt (3).

Mikor gyanakodjak cukorbetegségre?

Mint minden betegségnél, a cukorbetegségnél is a legfontosabb a megelőzés, majd a korai felismerés és a megfelelő kezelés. Megelőzés tekintetében kulcsfontosságú a megfelelő táplálkozás (alacsony zsír és kevés finomított szénhidrát bevitel...) és a rendszeres testmozgás (min. 150 perc/hét). Jelenlegi ajánlások szerint az évenkénti, éhgyomri vércukormérés magas százalékú korai felismerést biztosít, de egyes prevenciós irodalmak félévenkénti és/vagy terheléses vércukorméréssel kiegészített vizsgálatot javasolnak. Az alábbi tünetek esetén mindenképp szükséges a megfelelő vizsgálat:

 • fokozott szomjúság (2), 
 • gyakori vizelés (2) ,
 • fokozott éhségérzet (2),
 • nem szándékos fogyás (2), 
 • fáradtság (2), 
 • homályos látás (2),
 • lassan, nehezen gyógyuló sebek (2), 
 • zsibbadás vagy bizsergés a kezekben vagy a lábakban (2),
 • sötét bőrfelületek megjelenése általában a hónaljban és a nyakban (2).

Oktatási támpontok:

Amennyiben Ön oktatói tevékenységet végez vegye figyelembe a Nemeztközi Vöröskereszt témával kapcsolatos javaslatait!
Felhívjuk figyelmét elsősegélynyújtást oktató képzésünkre, amelyről az alábbi linken tájékozódhat.

Indokolt a téma oktatása az alábbi területeken: mivel a cukorbetegség az egyik leggyakoribb krónikus betegség minden oktatás keretében indokolt említése, kihangsúlyozva a prevenciós lehetőségeket.

Oktatás/szimuláció: oszlassa el azt a tévhitet, hogy a cukorbetegség csak túlsúlyos embereket érintheti. A diabétesz mindenkit veszélyeztethet, minden tizedi, tizenegyedik ember cukorbeteg a Földön. Mérlegelje, lehetőleg kerülje a túl sok idegen kifejezés használatát, mint pl.: hipoglokémia, hiperglikémia. Feltérképezhetik hány tanuló/hallgató családjában, környezetében él cukorbeteg. Hangsúlyozza az alacsony vércukorszint tüneteit, kezelési lehetőségeit. 

Szerző:

Szerző: Marsi Zoltán

Források:

1. IFRC

2. Mayoclinic

3. SJA

- Brodows RG, Williams C and Amatruda JM. Treatment of insulin reactions in diabetics in The Journal of the American Medical Association. 28;252(24):3378–81. PMID:6389915, December 1984.
- Chlup R, Zapletalova J, Peterson K, Poljakova I, Lenhartova E, Tancred A, Perera R and Smital J. Impact of buccal glucose spray, liquid sugars and dextrose tablets on the evolution of plasma glucose concentration in healthy persons in Biomedical Papers journal of Palacký University, Faculty of Medicine and Dentistry, Olomouc, Czech Republic. 153(3): 205–9, September 2009.
- Clarke W, Jones T, Rewers A, Dunger D and Klingensmith G.J. Assessment and management of hypoglycemia in children and adolescents with diabetes. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2006–2007. Pediatric Diabetes. 9: 165–174. PMID:18416698, 2008.
- DCCT Research Group. Hypoglycemia in the Diabetes and Complications Trial. Diabetes. 46:271–286, 1997.
- Daneman D. Treating hypoglycemia in children with diabetes: A simple game of “skittles”? (editorial). Pediatric Diabetes. 11:149–151, 2010.
- Daneman D, Frank M, Perlman K, Tamm J and Ehrlich R. Severe hypoglycemia in children with insulin-dependent diabetes mellitus: frequency and predisposing factors in Journal of Pediatrics. 115(5 Pt 1): 681–5, November 1989.
- Danne T, Mortensen H.B., Hougaard P, Lynggaard H, Aanstoot H-J, Charelli F, Daneman D, et al. Persistent center differences over 3 years in glycemic control and hypoglycemia in a study of 3,805 children and adolescents with type 1 diabetes from the Hvidore Study Group in Diabetes Care. 24:1342– 1347, 2001.
- Delahanty LM and Halford BN. The role of diet behaviors in achieving improved glycemia control in intensively treated patients in the Diabetes Control and Complications Trial in Diabetes Care. 16: 1453–1458. (LOE 2C), 1993.
- Gagliardi M, Neighbors M, Spears C, Byrd S, and Snarr J. Emergencies in the school setting: are public school teachers adequately trained to respond? in Prehospital and Disaster Medicine. 9(4): 222–5, 1994 October to December.
- Hemmingsen Bianca, Lund Søren S, Gluud Christian, Vaag Allan, Almdal Thomas, Hemmingsen Christina and Wetterslev Jørn. Targeting intensive glycaemic control versus targeting conventional glycaemic control for type 2 diabetes mellitus in Cochrane Database of Systematic Reviews: Reviews 2011 Issue 6 John Wiley and Sons, Ltd Chichester, UK, 2011.
- Husband AC, Crawford S, McCoy LA and Pacaud D. The effectiveness of glucose, sucrose, and fructose in treating hypoglycemia in children with type 1 diabetes. Pediatric Diabetes. 2010 May; 11(3): 154–8. Electronically published on 3 August 2009.
- McTavish L and Wiltshire E. Effective treatment of hypoglycemia in children with type 1 diabetes: a randomized controlled clinical trial in Pediatric Diabetes. 2011 June; 12(4 Pt 2): 381–7. Digital object identifier (doi): 10.1111/j.1399–5448.2010.00725.x. Epub 2011 Mar 28.
- Slama G, Traynard PY, Desplanque N, Pudar H, Dhunputh I, Letanoux M, Bornet FR and Tchobroutsky G. The search for an optimized treatment of hypoglycemia. Carbohydrates in tablets, solution, or gel for the correction of insulin reactions in Archives of Internal Medicine. 150(3): 589–93. PMID: 2310277, March 1990.
- Strote J, Simons R and Eisenberg M. Emergency medical technician treatment of hypoglycemia without transport in American Journal of Emergency Medicine. Vol. 26, Issue 3, Pages 291–295, DOI: 10.1016/j.ajem.2007.05.030, March 2008.
- Tasker AP, Gibson L, Franklin V, Gregor P and Greene S. What is the frequency of symptomatic mild hypoglycemia in type 1 diabetes in the young? Assessment by novel mobile phone technology and computer-based interviewing in Pediatric Diabetes, 8: 15–20. doi: 10.1111/j.1399-5448.2006.00220, 2007.
- Wiethop BV and Cryer PE. Alanine and terbutaline in treatment of hypoglycemia in IDDM in Diabetes Care. 16(8): 1131–6. PMID: 8375243, August 1993.
- Brodows RG, Williams C and Amatruda J.M. Treatment of insulin reactions in diabetics in The Journal of the American Medical Association. 252:3378–3381, 1984.
- Husband AC, Crawford S, McCoy L.A. and Pacaud D. The effectiveness of glucose, sucrose, and fructose in treating hypoglycemia in children with type 1 diabetes in Pediatric Diabetes. 11:154–158, 2010.
- McTavish L and Wiltshire E. Effective treatment of hypoglycemia in children with type 1 diabetes: a randomized controlled clinical trial in Pediatric Diabetes. 12:381–387, 2011.
- Slama G, Traynard PY, Desplanque N, Pudar H, Dhunputh I, Letanoux M, Bornet FR, Tchobroutsky G. The search for an optimized treatment of hypoglycemia. Carbohydrates in tablets, solutin, or gel for the correction of insulin reactions. Archives of internal medicine. 150:589–593, 1990.